Menu
  • Telefoon+ 31 (0) 348 56 34 61

  • E-mailinfo@limatra-medical.com

Kwaliteitsimpuls wond-zorg goed voor 300 miljoen

De wond-zorg in Nederland vraagt om een stevige kwaliteitsimpuls. Door geringe onderlinge communicatie tussen zorgverleners is wondbehandeling versnipperd en veelal inefficiënt. Ook de kennis over het onderwerp schiet tekort. Door hier verbetering in te brengen denkt zorgverzekeraar CZ tot 900 euro aan onnodige kosten per patiënt te kunnen besparen. In de jaarlijkse rapportage ‘Het resultaat telt’, die eind januari is verschenen, wijdt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kritische woorden aan de wond-zorg. “Kennis en ervaring ten aanzien van wond-zorg is verspreid over meerdere (para)medische specialisaties”, constateert de IGZ. “In de zorgketen blijkt onderlinge communicatie over wondbehandeling gering. Wondbehandeling is daardoor versnipperd en veelal inefficiënt. Dit kan leiden tot uitstel van de meest effectieve behandeling, of tot opname in een ziekenhuis of een verpleeghuis. De patiënt blijkt vaak langer dan nodig geconfronteerd te worden met zijn lijden aan een (chronische) wond, evenals de gerelateerde pijnklachten en de resulterende beperkingen in zijn dagelijkse leven.”
Invaliderend
“Je hebt het over soms hele diepe nare wonden, waar mensen maanden tot meer dan een jaar mee zitten”, stelt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ. “Dat is ongelooflijk invaliderend en kost ook nog een bak met centen. Terwijl iedere wond met goede, gespecialiseerde zorg in afzienbare kan worden gedicht. Wij streven er daarom naar om de sluitingstijd het gros van ernstige wonden terug te brengen tot maximaal vier maanden.”
Het onderwerp wond-zorg belandde hoog op de CZ-agenda na een uitvoerige analyse van het gebruik van verbandmiddelen. “Bij die studie stuitten we op tal van voorbeelden van onkundig gebruik, zoals omgekeerd bevestigen dan wel het te kort of juist te lang laten zitten van verbandmiddelen”, reageert Van der Meeren.
Aandacht
De conclusie kan wat Van der Meeren betreft dan ook geen andere zijn dan dat de kennis over wond-zorg, zeker in de eerste lijn, tekort schiet. “Het is niet de bedoeling om een bepaalde beroepsgroep, zoals verpleegkundigen in de eerste lijn de maat te nemen”, benadrukt Van der Meeren. “Maar er is in Nederland gewoon te weinig aandacht voor het onderwerp geweest, ook bij mensen die wonden maken, zoals chirurgen. Er was misschien wel een opleiding, maar niet op master-niveau, zoals in Engeland. Misschien is het geen sexy onderwerp, maar het is een inkoppertje, want met relatief beperkte middelen kun je veel ellende voorkomen en ook nog eens geld besparen.”
Daarbij gaat het volgens Van der Meeren om ‘serieuze getallen’. CZ denkt door de sluitingstijd van wonden te verlagen per patiënt tot 900 euro te kunnen besparen. Uitgaande van 335.000 wonden in de eerste lijn, zou dit landelijk neerkomen op 300 miljoen euro.

Nieuws

Dé inkoopafdeling bestaat niet, want inkoop zit door de hele organisatie heen.

DIT ZIJN DE 7 ZONDEN VAN INKOOP - EN ZÓ KUN JE ZE VOORKOMEN 13 apr 2016  |   Paulien de Jong

Lees verder

Alles draait bij Limatra Medical om het slim inkopen van medische hulpmiddelen. Ga samen met ons de uitdaging aan.

Het inkoopbudget stijgt dit jaar gemiddeld 1,1%.Dat betekent dat inkoop slechts een paar van zijn prioriteiten kan verwezenlijken, stelt het

Lees verder

‘Improving spineboard design; evaluation of a new, soft-layered spineboard in trauma care’.

Op 21 januari 2016 verdedigde Baukje Hemmes haar proefschrift hierover. De eerste geïnteresseerde reacties van ziekenhuizen en ambulancediensten

Lees verder

Hygiëne in het ziekenhuis – Preventie kruisbesmettingen

De praktijk In het ziekenhuis  wordt door veel verschillende medewerkers gebruik gemaakt van stuwbanden en bloeddrukmanchetten. Deze

Lees verder

De eerste innovatieve BRINK wervelplanken zijn aangekocht

door een academisch ziekenhuis.  Meer lezen over dit patiëntvriendelijke concept? Ga

Lees verder

Minder zorg, minder omzet, ziekenhuis blij

door Sandra Olsthoorn vrijdag 4 maart 2016 Krantentitel: ‘Minder zorg, minder omzet en toch blije gezichten’ Onverholen

Lees verder